21 Oktober 2009

Tips Lembutkan Rambut

Wrote by :::"JIeHa::.. at 9:19 PTG 1 comments
Kali ini jom kita praktikkan amalan ni untuk melembutkan rambut.
Walaupun zaman sekarang ni ramai yang prefer buat rebonding, tapi cara ni lebih selamat.
Apatah lagi menggunakan bahan-bahan semulajadi yang mudah didapati di rumah kita.
Ok, jom ikut cara- cara di bawah ni :

1. Bahan-bahan untuk lembutkan rambut ialah : 2 biji telur dan sedikit halia diparut halus

2.Pecahkan telur tadi,kemudian lumur pada rambut.

3.Rendamkan parutan halia tadi di dalam air suam.

4.Apabila dah kering, basuh dengan syampu(supaya bau telur tadi dapat dikurangkan ^_^)

5.Perapkan rambut dengan air rendaman parut halia tadi.

6.Biarkan selama 5 minit, kemudian bilas dengan air biasa.

** Lakukan sekali setiap minggu untuk keberkesanannya.




19 Oktober 2009

8 Ilusi Optik

Wrote by :::"JIeHa::.. at 11:54 PG 0 comments

Apa yang korang nampak pic diatas nih??
Tengok btul2...
.
.
.
1.Kita akan nampak mcm wave yang bergerak.
2.Akan nampak mcm 3 silinder sedang berputar.
;;;;;

Jom tengok picture di bawah ni lak.


Apa yang korang dapat lihat??







Kalau kita tengok betul2 ,kita akan nampak gelombang daun.
.....
If nak lihat banyak lagi picture cam diatas, boleh tengok kat Yahoo.com









14 Oktober 2009

Kelebihan Membaca Surah Al-Kauthar

Wrote by :::"JIeHa::.. at 2:51 PTG 0 comments
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ

فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ

إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ



Antara kelebihan-kelebihan membaca surah di atas ialah :


1. Baca surah ini ketika hujan dan berdoa mudah-mudahan Allah s.w.t makbulkan doa kita.


2. Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok dileher, insya’allah hilang dahaga.


3. Jika sering sakit mata seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah
dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4. Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t bagi
ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.


5. Jika membacanya 1000x rezeki kita akan bertambah.

6. Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.




12 Oktober 2009

Gossip Hangat!!!

Wrote by :::"JIeHa::.. at 9:14 PTG 0 comments


Jom usha2 pic kat bawah nih
Korang kenal kan sape nih..
Hehe,ni lah insan aku dapat kenal pasti tersesat dalam
DewaN M.A.S that day..
Girl yang sebelah tu bukan gf dia ye,itu i ; )
Mamat nih sangat Hensem hari tu,
And yg penting he wear kemeja hitam,same colour ngan kurung i.
Hehe B )


Ada la aku tanye,awk datang sini jenguk sape ek???
(Dia senyum2 simpul pulak time tuh,comel sangat)
Then my fren tanya pulak,(awak datang tengok gf awk grad ek???)
Hehe, -ye- selambe je dia jawab.
Betuah la gf dia, coz tak berselindung tentang relationship diorang.
Then, untuk memastikan lagi sape la girl bertuah yang dapat dia tuh...
Aku ngan membe aku nih sanggup ikut diorang kluar dewan.
Last2 , namapak lah sorang aweks nih...
'Oh, blond girl rupanya'
Mmm, bertuah girl tuh.
Then,dengan kelam kabut nye, fahmi n her gf meninggalkan lobby dewan tuh secepat mungkin
(ni mesti kes takut ramai orang perasan kehadiran diorang)
Dalam few minutes,dia meniggalkan dewan itu, menaiki kenderaan Kerajaan Negeri Kedah.
?????? Hm,timbul lagi satu pertanyaan..
Knapa nek kete tuh???
Hmm,.. mesti korang sendiri pun tau kan jwapannye..









04 Oktober 2009

Konvo UUM sem lepas (

Wrote by :::"JIeHa::.. at 11:04 PG 0 comments
Sebenarnya,aku ngah bersedih bila tibanya majlis konvo tahun ni.
Sebab apa???
Sebabnya, aku tak dapat join jadi penyambut tetamu lagi cam sem lepas (,")
Besh lorh dapat jadi penyambut tetamu..
Walaupun x dapat elaun,aku x kesah,yang penting pengalaman beb!
Pengalaman susah nak dicari melainkan melaluinya sendiri kan?
Yang best skali if dapat jumpa artis(ada ke?). nge.
Ada lagi leh jumpa orang yang glamer2 cam Dato' Maznah....
Ladi macam2 la..
Tapi yang paling penting masa aku ngah 'kawal' lam dewan, ada la ternampak
sorang mamat nih, cam kenal jerr..
membe aku pon cakap cam kenal jugak..
Tp sape??
Hehe,Nasib aku baik kot,sem lepas memang aku ada terserempak ngan sorang artis nih,dalam Dewan M.A.S tuh.
Sape orangnye???Cantik ke??Hensem x??....
.
.
.
Haha..
.
Dia seorang pelakon yang berlakon dalam cite Spa-Q.
Ha,cuba ampa semua teka sapa orangnye???
Nnati aku akan upload gambonye,
Baru ampa tau sapa noh...

03 Oktober 2009

Eksperimen

Wrote by :::"JIeHa::.. at 7:28 PTG 0 comments
Sem ni,aku ada ambik subjek Experimental Design, kodnye SQQS3053(hehe,nak
gtau jugak)
Dalam kelas ni kami belajar pasal eksperimen lah,macam2 eksperimen ^_^
So, kami smue harus design 1 EKSPERIMEN as project for this sem...
Pikiq macam2 la idea lam kepala otak aku nih mulanya..
tp
Last2 habuk pon xdak(he,he)
Nak tau apa eksperimen yang aku n group buat???
Nantikan jawapannya...
2morrow ya.
Tata

02 Oktober 2009

My blogshop was launched!!

Wrote by :::"JIeHa::.. at 11:00 PTG 0 comments

Alhamdulillah,finally hajat aku nak wujudkan blogshop tercapai jua..

Joomla view blogshop jieha yang tak seberapa nih...
Kot berkenan...
Semua shawlscantik2belaka.

Jom view..

If dah berkenan contact jieha ye


 

::Ribbon Girls:: Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template and web hosting Graphic from Enakei